بلوک سیپورکس
بلوک سیپورکس یا بلوک AAC با نام هبلکس نیز شناخته میشود. هبلکس نام تجاری است که برای بتن هوادار اتوکلاوی تولید شده در اروپا قرار دادهاند.
ابعاد بلوک
ابعاد بلوکهای سبک هبلکس 600×250×75 میباشد. اما بلوک هبلکس ساختمانی قابلیت سفارشی سازی دارد و بر طبق مطالبات مشتری و اندازه و ابعاد سازه مورد نظر قابل برش میباشد.
وزن بلوک سیپورکس
وزن یک متر مربع از بلوک هبلکس 550 الی 600 کیلوگرم میباشد. این مقدار یک سوم وزن یک متر مربع آجر فشاری است. حجم یک بلوک سبک هبلکس به ضخامت ۱۰ سانتی متر برابر با حجم ۲۰ عدد آجر فشاری میباشد.
مواد اولیه و روش تولید بلوک هبلکس
هبلکس یک بلوک سبک است. هبلکس مخلوطی است از سیلیس، سیمان، آهک و پودر آلومینیوم که در حرارت 200 درجه سانتیگراد و فشار 12 اتمسفر در اتوکلاو پخته و در انتها به قطعات مورد نیاز ساختمانی در ابعاد سفارش داده شده به وسیله دستگاه برش بریده میشود و پس از بسته بندی در پالتها به کارگاه ساختمانی ارسال میگردد.
برای تولید بلوک ساختمانی هبلکس مواد اولیه را با یکدیگر مخلوط میکنند و در قالب میریزند. این مخلوط افزایش حجم میدهد و درون قالب بالا میآید که به اصطلاح آن را کیک مینامند.
برای ساخت قطعات بنایی کیک را در ابعاد مورد نیاز میبرند، سپس آن را در اتوکلاو با فشار زیاد بخار عمل میآورند.
ویژگیهای بلوک هبلکس
این مدل بلوک ویژگی عایق برودت و حرارت دارد، بنابراین به عنوان دیوار خارجی غیر باربر ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد تا از تبادل حرارتی با فضای خارج جلوگیری کند. همچنین هبلکس خاصیت برشکاری آسانی دارد به طوری که با اره چوب بری قابل برش است در هنگام برشکاری ضایعات کمتری دارد و سیم کشی به سهولت انجام میپذیرد.
وزن بسیار کمتر نسبت به آجرهای معمولی و سفال، صرفه جویی در مصرف فولاد و مصالح پوششی مانند گچ و خاک گچ، عایق بودن حرارتی (مطابق مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان) و عدم نیاز به استفاده از عایق و سهولت و سرعت اجرا همگی از عواملی است که این بلوک را برای استفاده در دیوارهای خارجی غیر باربر مناسب میکند.

مزایای بلوک هبلکس
- وزن بسیار پایین این نوع بلوک نسب به مصالح دیگر (550 الی 600 کیلوگرم در متر مکعب).
- کاهش بار مرده ساختمان و کاهش مصرف فولاد و بتن در ساختمان.
- بلوک هبلکس را برخلاف دیگر مصالح مانند آجر و سفال، میتوان سوراخ کرد، میخ زد یا برید. که کار را در گوشهها سریعتر و راحتتر کرده و با توجه به استفاده از خردههای بلوک نیز، مصرف مصالح را به شدت کاهش میدهد.
- عایق برودت و حرارت باعث میشود، نیاز به استفاده از عایق وجود نداشته باشد.
- با توجه به صاف بودن سطح بلوک هبلکس، در مصالح پوشاننده مانند گچ و خاک صرفه جویی میشود.
- این بلوک را میتوان هم با ملات و هم با چسب مخصوص اجرا کرد، سرعت اجرای آن نسبت به مصالح سنتی بسیار بیشتر است.
- از ضایعات و باقیمانده هبلکس میتوان جایگزین پوکه معدنی برای کف سازی استفاده کرد، بنابراین نخاله ساختمانی بر جای نمیماند.
- این بلوک در برابر آتش مقاوم است.
- هبلکس با توجه به تخلخلی که دارد، عایق خوبی هم برای صدا است.
- مقاومت خوب هبلکس در برابر رطوبت، باعث میشود این بلوک مصالح مناسبی برای ساخت ساختمان در مناطق شرجی و پر باران باشد.
- بلوک AAC تو پر است و قابلیت برش زنی دارد، به همین دلیل حداقل ضایعات را دارد.
معایب بلوک هبلکس
- ساختار متخلخلی دارد و این ویژگی و در پی آن مقاومت فشاری کم، آن را برای ساخت دیوارهای باربر نامناسب میکند.
- به دلیل خاصیت پر حفره بلوک هبلکس، جذب آب توسط آن بسیار بالاست و پیش از هر نوع عملیات روی این نوع بلوک باید خیس شود.
- هزینه تهیه هبلکس نسبت به مصالح سنتی مانند آجر و سفال بسیار بالاتر است و بسیاری از کارفرمایان به همین دلیل از استفاده آن پشیمان میشوند. دلیل قیمت بالا به کار بردن سیلیس و پودر آلومینیوم است.
اگر قصد دارید در مورد بلوک هبلکس بیشتر بدانید پیشنهاد میکنیم صفحه هبلکس در ویکیپدیا را مطالعه فرمایید.