بلوک پرلکس
در میان انواع بلوک ساختمانی بلوک پرلکس یک نوع بتن سبک است. روشهای مختلفی برای تولید بلوکهای بتنی سبک به کار گرفته میشوند. در تولید و ساخت بلوک پرلکس نیز از تزریق فوم به مخلوط بتن استفاده میکنند و به همین دلیل هم گاهی تحت عنوان فوم بتن خطاب میشود.
آیا میتوان به بلوکهای پرلکس «فوم بتن» گفت
از آنجایی که در ساخت بلوکهای پرلکس از هیچ گونه ماده دانه درشتی استفاده نمیشود، از این رو بسیاری از کارشناسان بر این باورند که بتن خطاب کردن این بلوکها یک اشتباه فنی محسوس است.
کاربرد بلوک پرلکس
از این بلوک به دلیل عدم نفوذ پذیری رطوبت در ساختمان های مسکونی، انبار ها، هتل ها و مراکز تجاری در کف سازی ساختمان و دیوار چینی ساختمان و به طور کلی در پروژه های صنعت ساختمان کاربرد دارد.
ایده تولید و ساخت بلوکهای پرلکس به دهه 1920 میلادی باز میگردد. در آن زمان استفاده از بلوکهای بتنی اتوکلاو شده رایج بود. اما به دلیل جذب بالای رطوبت امکان استفاده از این بلوکها در شرایط آبوهوایی مرطوب وجود نداشت. بر همین اساس، گروهی از محققان با رفع برخی از معایب بلوکهای اتوکلاو شده، اقدام به تولید بلوک جدیدی تحت عنوان پرلکس کردند.
فرآیند تولید بلوکهای پرلکس
فرآیند ساخت بلوکهای بتنی پرلکس شباهتهایی با نحوه ساخت سایر بلوکهای بتنی سبک دارد. اما در کل، رویه تولید متفاوت است. فوم بتن یا همان بلوک پرلکس معمولاً از فوم یا همان ماده آبکی شکل و شیمیایی به همراه ماسه بادی یا دوغاب ساختمانی تشکیل شده است.
گاهی در ساخت آنها از خاکستر بادی هم استفاده میشود. این ماده آبکی شکل با فوم درون محفظه مخصوص میکس کردن بتن مخلوط و ترکیب میشود. این فوم با یک عامل فوم ساز به همراه آب و هوا در یک مولد تولید شده است.
عامل فوم ساز باید قادر باشد تا حبابهای هوا با درجه پایداری و مقاومت بسیار بالا در حین پروسههای فیزیکی و شیمیایی ترکیب و عمل آوری بتن ایجاد کند. در نهایت مخلوط تولید شده به داخل قالب یا محل نصب بلوکهای بتنی پمپ میشود و به خاطر وجود ماده آبکی شکل (ترکیب آب فوم هوا) مخلوط تولید شده به راحتی در منافذ وارد شده و پف میکند.
بعد از گذشت شش تا هشت ساعت، بسته به دما و رطوبت هوا، بلوک بتنی شکل میگیرد و میتوان آن را از قالب جدا کرد تا به اندازی دلخواه برش داد. معمولاً بعد از تولید با تونلهای بخار و در دمای ۷۰ درجه سانتیگراد به مدت یک روز نگهداری میشود تا پروسه عمل آوری در آن صورت پذیرد.
وزن بلوک پرلکس
بلوک پرلکس به دلیل خصوصیات منحصر به فردی که در میان بلوکهای دیگر دارد ویژگیهای کاربردی و مطلوبی برای سازه به همراه دارد
وزن بلوک پرلکس
قرار گیری هوا در بین فوم بتون محصولی بسیار سبک میباشد که این امر منتهی به کاهش مقاطع اسکلت و فونداسیون و مقاومت بیشتر سازه در مقابل نیروی مخرب زلزله و کاهش هزینه ساخت خواهد شد.
عایق حرارتی
بلوک پرلکس به دلیل تخلخل و وجود تعداد بسیار زیادی حبابهای ریز هوای محبوس در آن، جز برترین مصالح عایق حرارتی و برودتی در ساختمان میباشد که بر طبق تحقیقات 32% در هزینه های ایجاد تاسیسات حرارتی و برودتی صرفه جویی و از اتلاف مقادیر زیاد انرژی جلوگیری خواهد شد. با توجه به رعایت مقررات مبحث 19، بلوک پرلکس در ضخامتهای متعارف این الزامات را به خوبی پوشش میدهد.
عایق صوتی
بلوک پرلکس به دلیل وجود مواد اولیه خاص در ترکیبات آن و نحوه پخش حبابهای محبوس در آن به عنوان یکی از مصالح خوب در رابطه با عایق صوتی بوده است. با توجه به رعایت مقررات مبحث 18، بلوک پرلکس در ضخامتهای استاندارد این الزامات را به خوبی پوشش میدهد و بهترین مصالح عایق برای عایق بندی صوتی فضاهای پر سر و صدا از قبیل موتورخانهها، فضاهای اداری و مدارس میباشد.
صرفه اقتصادی و سرعت در اجرا
بلوک پرلکس یک نوع بتن سبک است. روشهای مختلفی برای تولید بلوکهای بتنی سبک به کار گرفته میشوند. در تولید و ساخت بلوک پرلکس نیز از تزریق فوم به مخلوط بتن استفاده میکنند و به همین دلیل هم گاهی تحت عنوان فوم بتن خطاب میشود. از آنجایی که در ساخت بلوکهای پرلکس از هیچ گونه ماده دانه درشتی استفاده نمیشود، از این رو بسیاری از کارشناسان بر این باورند که بتن خطاب کردن این بلوکها یک اشتباه فنی محسوس است.

مزایای بلوک پرلکس
- سرعت و سهولت در اجرای کار.
- عایق صوتی مناسب به دلیل ساختار مجوف و حفرهای آن.
- عایق رطوبت.
- عدم قابلیت اشتعال و آتش سوزی به دلیل داشتن ساختاری متخلخل.
- داشتن فاق و زبانه جهت چفت شدن به یکدیگر.
معایب بلوک پرلکس
- تغییر اندازه یا به اصطلاح فنی جمع شدگی یکی از مشکلات بلوک پرلکس میباشد. میزان این تغییر اندازه در یک بازه سه هفتهای تقریبا برابر با 0/2 درصد است. برای نمونه اگر دیواری به ارتفاع 3 متر چیده باشید، بعد از اتمام ممکن است که دیوار به میزان 3 میلیمتر از سقف فاصله بگیرد.
- به دلیل استفاده از ماده سیلسی در مواد تشکیل دهنده، از آن به عنوان مصالح غیر اقتصادی و گران قیمت نام برده می شود.
- مقاومت فشاری بلوک پرلکس در حد و اندازه قابل قبولی است. اما نمیتوان از آن به عنوان دیوارهای باربر استفاده کرد.